Medewerkers van de Belastingdienst hebben volgens Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën geen valsheid in geschrifte gepleegd bij een vrijwillige vertrekregeling.
Hij reageert op de ophef over mogelijke valsheid in geschrifte. De Algemene Rekenkamer, die de uitgaven van de overheid controleert, had namelijk gemeld dat een groot aantal werknemers aangemoedigd zou zijn de datum van vertrek te wijzigen. Dat zou financieel gunstiger uitpakken voor de betrokken ambtenaren.
De Rekenkamer zag zich inmiddels genoodzaakt haar bevindingen toe te lichten. De waakhond zegt dat er geen valsheid in geschrifte vastgesteld. De Rekenkamer spreekt over een “ongelukkig verwoord” voorbeeld.
De staatssecretaris hoopt dat met de verklaring “het ontstane misverstand” is verholpen.
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kaartte de kwestie deze aan in de Kamer. Volgens het CDA zijn medewerkers van de Belastingdienst die vrijwillig wilden vertrekken, aangemoedigd valsheid in geschrifte te plegen. Om nog te kunnen profiteren van een volledige vertrekpremie, kreeg een groot aantal ambtenaren het advies de datum van hun aanvraag te wijzigen en naar voren te halen (antedateren).
Snoeiharde opmerking van @Rekenkamer over reorganisatie bij belastingdienst: belastingambtenaren mochten met terugwerkende kracht die doen 1 pic.twitter.com/NjG2UtvwyB
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) 31 May 2017
Volgens Omtzigt kregen medewerkers van de fiscus op die manier tienduizenden euro's extra mee. Hij kaartte de kwestie woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij wees op de kritiek van de Algemene Rekenkamer, die de uitgaven van de overheid controleert. De 'waakhond' noemde het advies ,,voordelig voor deze medewerkers, maar nadelig voor de Belastingdienst''.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei eerder al dat er volgens hem niets onoorbaars gebeurd. "Het heeft niets te maken met antedateren.'' Op verzoek van Omtzigt zegde hij toe de kwestie in een brief toe te lichten.